Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlığa ne iyi gelir? Sorusu genellikle kronik olarak kabızlık yaşayan kişiler tarafından sıkça merak edilse de belirli aralıklarla veya seyrek olarak kabızlık yaşayan kişiler tarafından da araştırılmaktadır.

Bu süreçte özellikle kabızlık problemi görülen kişilerin evde uygulayacağı bazı tedavi yöntemleri veya bitkisel yöntemler bulunsa da bunlar fayda sağlamadığı zaman geç kalınmadan mutlaka doktor muayenesi gerekmektedir.

Çoğunlukla kabızlık şikayeti bulunan kişiler için önerilen yöntemler içerisinde gün içerisinde bol miktarda sıvı tüketimi yapması, düzenli olarak egzersiz gerçekleştirilmesi, lifli gıda tüketimine ağırlık vermesi yer almaktadır. Bunun yanı sıra tuvalet ihtiyacını geciktirmeden yerine getirmesi ve kabızlığa neden olacak besinlerin tüketilmemesi de oldukça önemli olmaktadır.

doktorbul
doktorbul

Bu noktada özellikle kabızlık problemi görüldüğünde bazı uygulanan teşhis ve tanı yöntemleri kabızlığa neden olan faktörün tespit edilmesini sağlayarak; kabızlığa sebebiyet veren bu faktörün tedavi edilmesiyle tedavi süreci başlatılmaktadır.

Çoğunlukla ciddi rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkan kabızlık problemi ilk olarak hastalıkların tedavisi ile yürütülmeye başlamakta olup bu süreçte aynı zamanda kabızlığı ortadan kaldıracak bazı ilaçların tedavisi de sağlanmaktadır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Kabızlığa İyi Gelen Meyveler

Kabızlık problemi görüldüğünde genellikle kişilere meyve tüketimi yapması önerilmekte olup en çok kuru kayısı tüketimi bağırsakları çalıştırıcı etkiye sahip olması nedeniyle önerilmektedir. Özellikle birçok meyve taze veya kuru haldeyken bağırsakların daha rahat daha işlevsel çalışmasına olanak sağlamaktadır.

Genellikle kabızlık problemi görüldüğünde bazı meyvelerin tüketimi hem doktorlar hem de uzmanlar tarafından önerilmektedir. Kabızlığa iyi gelen meyveler genel olarak şöyle sıralanabilir;

  1. Elma,
  2. Avuç İçi Kadar Muz,
  3. Kivi,
  4. Üzüm,
  5. Portakal,
  6. Greyfurt,
  7. Ananas,
  8. Papaya

Bu meyvelerin yanı sıra günde yeterli miktarda su tüketmek, yeterli miktarda hareket etmek ve sağlıklı bir diyet yapmak kabızlık sorununu önlemede ve tedavi etmekte önemlidir. Bu süreçte özellikle doktorun önerdiği tedavi edici unsurların kullanımına da ağırlık verilmesi gerekmektedir.

Kabızlık Risk Faktörleri Nelerdir?

Kabızlık bazı durumlarda daha çok ortaya çıkma ihtimali bulunan bir rahatsızlık olup risk faktörlerinin azaltılması halinde kabızlık problemi de engellenecektir. Özellikle kabızlıkta en çok bilinen risk faktörleri şöyledir;

  1. Düşük lifli diyet
  2. Doğum kontrol haplarının kullanımı
  3. Düşük su alımı
  4. Az hareketli yaşam tarzına sahip olmak
  5. Yaşlılık
  6. Hamilelik
  7. Opioid analjezikler veya antidepresan gibi ilaçların uzun süre kullanımı,
  8. Böbrek veya tiroid hastalığı
  9. Kolorektal kanser
  10. Stres veya anksiyete
  11. Cerrahi olarak bağırsak veya rektum işlemleri geçirmiş olmak
  12. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) veya diğer bağırsak rahatsızlıkları

Kabızlık Tedavisi

Kabızlık tedavisi evde yürütüldüğü zamanlarda özellikle beslenme alışkanlıklarının oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu süreçte kabızlık oluşmasına yol açan besinlerden kaçınılmalı, lif içeriği yüksek gıdalar tüketilmeli ve yeterli miktarda su içilmelidir.

Bunun yanı sıra kabızlık tedavisinde uygulanan bir diğer yöntem laksatifler olmaktadır. Laksatifler, bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığı çözmeye yardımcı olabilir. Ancak, bu ilaçların kullanımı doktor reçete ve kontrolü altında olmalıdır.

Prokinetikler, bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığı çözmeye yardımcı olabilir. Diğer tedavi yöntemleri içerisinde ise bağırsak hareketlerini arttırmak için yapılan bağırsak hareketleri, kolon hidroterapi, biofeedback gibi tedavi yöntemler yer almaktadır.

Fakat bu tedavi yöntemleri herkes için uygun değildir. Eğer doğru tedavi uygulanmasını istiyorsanız, Doktor Bul üzerinden size en yakın doktoru bulabilir ve randevu oluşturabilirsiniz. En iyi romatoloji doktoru ankara

Kabızlık İçin İlaç İsimleri

Kabızlık tedavi sırasında özellikle doktorlar tarafından reçete edilen kabızlık ilaçları kişilere en iyi gelecek ilaçlar olarak kabul edilmekte olup yapılan tanı işlemleri sonrasında konulan teşhise göre ilaç belirlemesi yapılmaktadır.

Bu süreçte hangi ilacın ne kadar ve ne süreyle kullanılacağı tamamen doktor tarafından karar verilmekte olup kişilerin bu süreçte doktorun önermediği herhangi bir ilacı kullanmamaları ve aynı zamanda doktorun önerdiği dozdan az veya fazla ya da önerdiği süreden az veya fazla kullanmamaları gerekmektedir. Kabızlık tedavisinde genellikle reçete edilen ilaçlar içerisinde şunlar yer almaktadır;

  1. Dulcolax,
  2. Correctol,
  3. Senokot,
  4. Ex-Lax,
  5. Colace,
  6. Surfak,
  7. Miralax,
  8. Glycolax,
  9. Linzess,
  10. Amitiza,
  11. Trulance,
  12. Zelnorm,

Bu ilaçları kullanmadan önce doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir. Çünkü bazı ilaçların yan etkileri olabilir veya bazı ilaçlar diğer rahatsızlıklarınızla uyumlu olmayabilir. Ayrıca, ilaçların kullanımının süresi ve dozu doktorunuz tarafından belirlenecektir. Ek olarak ilaçların kullanımının süresi uzun süreli kullanımdan kaçınmak için kısa tutulmalıdır.

Sizin için en iyi gelecek ilacın hangisi olacağına yine doktorunuz karar vereceği için Doktor Bul sitesi üzerinden seçeceğiniz doktordan randevu alabilir ve daha sonra doktorunuzun gerçekleştirdiği muayene sayesinde hastalığı tedavi edecek en iyi ilacı kullanmaya başlayabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir