Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur?

Bir bebeğin dışkısı, formül veya sadece süt içeren diyetleri nedeniyle tipik bir görünüme sahiptir. Bununla birlikte, bazı ebeveynler bebeğin dışkısında mukus görünümünden endişe duyabilir. Bebeğin kakasında mukus görülmesi her zaman endişe kaynağı değildir; ancak bazen altta yatan bir nedene bağlı olarak da görülebilir.

Bebeğinizin kakasındaki mukusun nedenleri, teşhisi ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi için bu yazıyı okuyun.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Kakadaki Mukus Nedir?

Mukus, gastrointestinal sistem boyunca bulunan mukus hücreleri tarafından üretilen doğal, jöle benzeri bir salgıdır. Mukus, bağırsakta kayganlık sağlar ve ayrıca bakteriler ile bağırsakların içini kaplayan epitel hücreleri arasında bir bariyer görevi görür. Vücudun diğer bölgelerinden gelen tükürük ve sümük gibi salgılar da mukus türleridir.

Yutulan tükürük ve nazal mukus, sindirim sisteminde salgılanan mukus ile birleşerek mide-bağırsak yoluna ulaşır. Mukus, bağırsak tarafından üretilen atıklarla birlikte hareket eder ve sonunda dışkı yoluyla atılır. Bu nedenle, dışkıda bir miktar mukus olması normaldir ve vücudun normal işlevinin bir parçasıdır. Bebeğin günlük dışkısında mukusun nasıl tanımlanacağını bilmek, normal olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır.

Bebeklerde Mukuslu Kaka
Bebeklerde Mukuslu Kaka

Bebeğin Dışkısındaki Mukus Ne Zaman Endişe Nedeni Olabilir?

Bebeğin dışkısında aşağıdaki mukus belirtileri bir soruna işaret edebilir:

  1. Aşırı mukus. Kakası tamamen yapışkandır ve bebek sürekli olarak bu şekilde kaka yapar. Aşırı mukus, kakada beyaz su birikintileri olarak da görünebilir.
  2. Mukus kan lekeleri içerir. Kaka yapışkandır ve küçük kırmızı kan lekeleri içerir.
  3. Bebek kaka yaparken yaşadığı rahatsızlıktan dolayı kakasını yaparken ağlar.
  4. Karın ağrısı, ateş, iştahsızlık ve genel uyuşukluk gibi diğer sağlık sorunları belirtileri.

Bu belirtileri görürseniz veya aniden dışkıda mukus fark ederseniz, bebeğinizi doktora götürün. Bir bebeğin dışkısında daha fazla mukus olmasının çeşitli nedenleri vardır.

Bebeğin Dışkısındaki Mukus Tedavi Gerektirir Mi?

Dışkıdaki normal mukus miktarları tedaviyi garanti etmez. Bununla birlikte, diğer semptomların eşlik ettiği aşırı mukusun tedavi edilmesi gerekecektir. Bebeğin dışkısındaki fazla mukusu tedavi etmek için yapılanlar şunlardır:

  1. Enfeksiyonları tedavi etmek için ilaç. Patojen ortadan kaldırıldığında bebek, mukus yüklü dışkıları atmayı bırakacaktır.
  2. Şüpheli alerjeni ortadan kaldırmak için diyet değişikliği, gastrointestinal alerjinin bastırılmasına yardımcı olabilir. Doktor ayrıca alerjeni değiştirmek için alternatif gıda seçenekleri önerecektir.
  3. Şiddetli İnvajinasyon ve inflamatuar bağırsak hastalığı durumunda cerrahi gerekebilir.

Genellikle kesin tedavisi olmayan genetik hastalıklarda uzun süreli tedavi gereklidir. Dışkıda mukus fazlalığı gibi semptomları hafifletmenin tek yolu doktorun önerdiği şekilde etkili yönetimdir.

Bir bebeğin dışkısında mukus görünümü, mamaları veya özel anne sütü diyeti nedeniyle beklenir. Bununla birlikte, aşırı mukus ve kaka yaparken ağlama, ateş, karın ağrısı veya dışkıda kan gibi diğer belirtiler altta yatan bir durumu gösterebilir. Bu nedenle, anormallikler fark ederseniz, doğru teşhis ve tedavi için çocuğunuzun doktorundan randevu alın. Altta yatan sorun tedavi edildiğinde bebeğin dışkısındaki mukus miktarı normale dönecektir. İlaç ve diyet değişiklikleri en yaygın tedavilerdir; ancak ciddi bir tıbbi problem durumunda cerrahi ve uzun süreli tedavi gerekebilir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir