Tüp bebek (IVF), hamile kalmaya çalışan çiftlerin geleneksel gebeliğe alternatif arayan hastalar için ebeveynliğe giden başka bir yoldur.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Tüp Bebek (IVF) Nedir?
Tüp bebek, embriyoloji laboratuvarında bir yumurtanın bir sperm tarafından döllenmesi işlemidir. Döllenmeden sonra embriyolar yaklaşık bir hafta laboratuvarda büyür. Peki tüp bebek nasıl olur? IVF’de yer alan beş adım, aşağıdaki bölümde özetlenmiştir.
Adım 1: Stimülasyon (süperovülasyon)
- Tipik olarak bir kadın her ay bir yumurtalıktan bir olgun yumurta bırakır.
- Kadının ürettiği yumurta sayısını artırmak için doğurganlık ilaçları verilir. Bu ilaçlar ağız yoluyla veya kendi kendine uygulanan enjeksiyonlarla alınabilir.
- Hasta, hormon seviyeleri için transvajinal ultrason ve kan testleri ile izlenir.
Adım 2: Yumurta toplama
- Yumurtalar, doktorun ofisinde yapılan küçük bir ameliyat olan foliküler aspirasyon yoluyla yumurtalıklardan alınır. Hastanın rahatını sağlamak için ağrı kesici ilaç verilir.
- İşlem sırasında vajinadan ve yumurtaların keselerinde (follikül olarak da adlandırılır) olgunlaştığı her yumurtalığa bir iğne sokulur. Yumurtaları çıkarmak için hafif emiş uygulanır.
- Hastalar genellikle 24 saat içinde kaybolan bir miktar kramp yaşayabilir.
Adım 3: Dölleme
- Yumurtalar alındıktan sonra, erkek partnerden veya sperm donöründen gelen spermlerle döllenirler.
- Yumurtanın döllenmesi iki farklı şekilde gerçekleşebilir:
- Sperm ve yumurta kontrollü bir odaya yerleştirilir ve sperm, konvansiyonel tohumlama olarak bilinen yardımsız yumurtaya girer.
- İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) adı verilen bir işlemde her yumurtaya doğrudan tek bir sperm enjekte edilir.
Adım 4: Embriyo kültürü
- Döllenmiş yumurta ek hücrelere bölündüğünde, bir embriyo haline gelir. Üç ila yedi gün boyunca embriyolar, düzgün bir şekilde geliştiklerinden emin olmak için izlenir.
- Bazı durumlarda embriyolar, ebeveynlerden geçebilecek belirli genetik koşullar için taranır. Genetik testler yoluyla, embriyolar kromozom sayısı için de taranabilir.
Adım 5: Embriyo transferi
- Yumurta alımından üç ila beş gün sonra, kadının rahmine sağlıklı bir embriyo yerleştirilir.
- Yumurta toplamada olduğu gibi, bu, doktorun ofisinde kısa bir prosedürü içerir. Embriyo vajina ve serviksten (rahim açılarak) geçirilen ince bir tüp vasıtasıyla rahme yerleştirilir. Hamilelik, embriyonun rahmin astarına yerleştiği zaman ortaya çıkar.
- Tüp bebek döngüsü sırasında kullanılmayan yumurtalar ve embriyolar ileride kullanılmak üzere dondurulabilir.
Tüp Bebek Ne Kadar Sürer?
IVF, iki haftalık bir zaman taahhüdü gerektirir. Tüp bebek döngüsü genellikle adet döngüsünün başlangıcında başlar ve yaklaşık üç hafta sonra bir embriyo transferi yapılabilir. Bu zaman aralığı, yumurtalıkların uyarılmasından önce yapılan testleri içermez.
Kayseri Tüp Bebek
Kayseri tüp bebek merkezi tüp bebekte kendi yöntemleri ile %80 başarı yakalamıştır. Prof. Dr. Gökalp Öner önderliğindeki tedavi süreçleri başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Hastaneye gelen uzun yıllar hamile kalamayan kadınlar Prof. Dr. Gökalp Öner sayesinde hamile kalmaktadır. Sizlerde bir randevu almak isterseniz https://www.tupbebekgebelik.com/ linkine tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?