Apse Nedir, Sebepleri ve Çözümleri, Apseye Ne İyi Gelir

Daha önce ” apse ” terimini duymuş olabilirsiniz, ancak tam olarak nedir? Apse, bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu irin birikimi içeren bir ceptir. Apseler ağrılı olabilir ve etkilenen bölgede şişlik, kızarıklık ve ısıya neden olabilir. Apse olabileceğinizi düşünüyorsanız, enfeksiyonu tahliye edebilmeleri ve gerekirse antibiyotik yazabilmeleri için hemen bir doktor veya diş hekimi görmeniz önemlidir. Bu arada, apseler hakkında bilmeniz gereken birkaç şey var.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Apse Nasıl Oluşur?

Bir apse, bir enfeksiyona yanıt olarak oluşan bir irin topluluğudur. Vücudun bağışıklık sistemi enfeksiyonla savaşmak için çalışır ve bu tepkinin bir kısmı enfeksiyon alanını duvarla kapatmaktır. Bu duvar beyaz kan hücrelerinden, ölü dokudan ve irin cebi oluşturan sıvılardan oluşur. Vücut enfeksiyonla savaşmaya devam ettikçe apse büyür. Bazı durumlarda, apse sonunda patlayarak açılır ve kendi kendine boşalır. Bununla birlikte, apsenin akmasını sağlamak için doktorun küçük bir kesi yapması gerekebilir. Apseler vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir, ancak en sık yüz, kollar, bacaklar ve kalçalarda görülür. Her biri kendi semptomları ve tedavi seçenekleri olan birçok farklı apse türü vardır.

Bir Apsenin Yaygın Nedeni Nedir?

Birçok insan, apselerin ortak nedeninin kötü hijyen olduğunu düşünür. Bununla birlikte, kötü hijyen kesinlikle apse gelişimine katkıda bulunabilirken, tek faktör bu değildir. Aslında, apselerin birincil nedeni Staphylococcus (staph) bakterisidir. Staph bakterileri ciltte yaygın olarak bulunur ve çoğu insan bunları herhangi bir hastalık etkisi olmadan taşır. Bununla birlikte, bazen staph bakterileri, deride bir kesik veya sıyrık gibi bir yarıktan cilde nüfuz edebilir. Bakteriler mevcut olduklarında çoğalmaya başlarlar, enfeksiyona neden olurlar ve çevredeki doku iltihaplanır ve irinle dolar.

Metisiline dirençli staphylococcus aureus (MRSA), birçok antibiyotiğe dirençli, özellikle öldürücü bir staph bakteri formudur. MRSA enfeksiyonlarının tedavisi zor olabilir ve genellikle hastaneye yatmayı gerektirir. Apseler, staph bakterilerinin neden olabileceği enfeksiyon türlerinden yalnızca biridir. Diğerleri selülit, impetigo ve kaynamayı içerir. Staf enfeksiyonlarını önlemek için iyi hijyen önemlidir, ancak iyi hijyen uygulayan kişiler bile MRSA taşıyan biriyle temasa geçerlerse enfeksiyon geliştirebilirler.

Apse Nedir
Apse Nedir

Apse Belirtileri Nelerdir?

Bir apsenin en yaygın semptomu, irin birikmesi nedeniyle deride hassas, şişmiş bir şişliktir. Yumru, dokunulduğunda ağrılı olabilir ve irin salgılayabilir. Bir apsenin diğer semptomları titreme ve yorgunluğu içerebilir. Enfekte bir apse olan kişilerde ayrıca ateş ve şişmiş lenf düğümleri olabilir.

Apse bir ekleme yakınsa, eklem ağrısına ve sertliğine de neden olabilir. Apse boğazda veya ağızda bulunuyorsa yutma güçlüğüne neden olabilir. Apse ciltte yer alıyorsa küçük bir sivilce veya çıban gibi görünebilir. Ağızda yerleşirse beyaz veya sarımsı bir yara olarak görünür. Apse olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, apseler tedavi edilmezse hızla hayati tehlike oluşturabileceğinden hemen bir doktora görünmeniz önemlidir. Yeri ne olursa olsun, bir apse tipik olarak çok ağrılıdır ve mümkün olan en kısa sürede bir doktor tarafından tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen bir apse vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Bir apse tedavisi, bulunduğu yere ve ciddiyetine bağlıdır. Yüzeysel apseler genellikle evde sıcak kompresler ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilebilir. Apse küçük ve lokalize ise, doktorunuz iğne ve şırınga ile apseyi boşaltabilir. Bu genellikle ağrı ve baskıdan anında rahatlama sağlayacaktır. Alan daha sonra temizlenecek ve steril bir bandajla kapatılacaktır. Enfeksiyonu temizlemek için muhtemelen 7-10 gün antibiyotik almanız gerekecektir.

Apse büyükse veya iğneli drenaja yanıt vermiyorsa, cerrahi olarak boşaltmanız gerekebilir. Bu prosedür tipik olarak ayakta tedavi ortamında lokal anestezi altında yapılır. İltihap boşaltıldıktan sonra, alan temizlenecek ve steril bir bandajla kapatılacaktır. Enfeksiyonu temizlemek için muhtemelen 7-10 gün antibiyotik almanız gerekecektir. Bazı durumlarda apse boşluğuna nüksetmeyi önlemek için bir dren (tüp) yerleştirilmesi de gerekebilir. Apseler ağrılı ve sinir bozucu olabilir, ancak neyse ki birçok etkili tedavi seçeneği mevcuttur. Hangi seçeneğin sizin için en iyi olduğu konusunda doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, özel durumunuz için en iyi tedavi yöntemini belirleyecektir.

Bilgi amaçlı paylaşılmıştır, mutlaka doktor talimatı ve kontrolünde değerlendirilmelidir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir