Kimyasal Gebelik Nedir?

Kimyasal gebelik terimi, gebeliğin çok erken dönemlerinde – beşinci haftadan önce – meydana gelen düşükleri ifade eder. Kimyasal gebelikler yaygındır ve düşüklerin %50-75’ini oluşturur.

Bazen biyokimyasal gebelik olarak da adlandırılan bu tür bir olay, bir yumurtanın döllenmesinin ancak rahme tam olarak yerleşmemesinin sonucudur. Hamileliğin çok erken dönemlerinde gerçekleştiği için gebe kaldığınızın farkında olmayabilirsiniz.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Kimyasal Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?

Kimyasal gebelik oluştuktan kısa bir süre sonra sona erer. Yine de yumurtanın döllenmesi, insan koryonik gonadotropin (hCG) üretimi gibi hormonal değişiklikleri tetikler, bu da tespit edilebilir ve pozitif bir gebelik testi oluşturabilir.

Diğer belirtiler arasında normalden daha ağır bir adet dönemi, normalden daha fazla adet krampı ve pozitif bir gebelik testinden sonra göğüs ağrısı ve sabah bulantısı gibi tipik gebelik belirtilerinin olmaması yer alabilir.

Kimyasal Gebelik
Kimyasal Gebelik

Kimyasal Gebeliklerin Nedenleri Nelerdir?

Öncelikle, bir kişinin kimyasal gebeliği önlemek için yapabileceği çok az şey olduğunu ve eşlerden hiçbirinin erken bir düşükten kendisini “sorumlu” görmemesi gerektiğini belirtmek önemlidir. Ayrıca, kimyasal gebelik gelecekte hamile kalabileceğinize dair bir gösterge değildir. Kimyasal gebeliklerin birçok nedeni vardır. En yaygın olanları şunlardır;

  • Hormonal dengesizlikler
  • Rahim içinde güvenli implantasyon eksikliği
  • Rahim anormallikleri
  • Embriyodaki genetik sorunlar
  • Düşük vücut ağırlığı
  • Sifiliz veya klamidya gibi enfeksiyonlar
  • 35 yaşın üzerinde olmak

Diyabet, tiroid sorunları, polikistik over sendromu (PCOS) veya kan pıhtılaşma bozuklukları gibi diğer risk faktörleri de kimyasal gebeliğin oluşma olasılığını etkileyebilir.

Kimyasal Gebelik Sonrası Tedavi

Kimyasal gebelik sonrasında genellikle herhangi bir tedavi gerekmez. Düşük hamileliğin çok erken döneminde gerçekleştiğinden, muhtemelen normalden daha ağır bir adet dönemi yaşanır ancak başka bir sorun yaşanmaz. Ve eğer isterseniz, kimyasal gebeliğin hemen ardından yeniden gebe kalmayı denemeye başlayabilirsiniz.

Birden fazla kimyasal gebelik yaşarsanız, bir doğurganlık uzmanına başvurmalısınız. Bu uzmanlar bunun nedenini belirleyebilir ve hamileliğinizi sürdürmenize ve bebeğinizi dünyaya getirmenize yardımcı olmaya odaklanan rehberlik ve tedavi sağlayabilir.

Kimyasal Gebeliğin Duygusal Etkilerini Yönetmek

Hamileliğin herhangi bir aşamasında düşük yapmak, keder ve kayıp duyguları gibi güçlü duygulara neden olabilir. Bu duygular hakkında eşinizle, aile üyelerinizle, yakın arkadaşlarınızla veya bir danışmanla konuşmak faydalı olabilir.

Her insanın yas tutma sürecinin farklı olduğunu ve iyileşmenize yardımcı olacak her şekilde yas tutmanıza izin vermeniz gerektiğini unutmayın. Ayrıca duygusal iyileşmenin genellikle fiziksel iyileşmeden daha uzun sürdüğünün de farkında olmalısınız. Dolayısıyla, bedeniniz yeniden gebe kalmaya çabucak hazır olsa da, kalbiniz hazır olmayabilir. Hem sizin hem de eşinizin sabırlı olması gerekir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir