Normal bir gebelikte döllenmiş yumurta rahim zarına yapışır. Dış gebelikte döllenmiş yumurta rahim dışında bir yere tutunur ve büyümeye başlar. Neredeyse tüm dış gebelikler fallop tüpünde meydana gelir.
Ekstrauterin gebelik olarak da adlandırılan dış gebelik, hayatı tehdit eden kanamalara neden olabilir ve acil tıbbi bakım gerektirir. Ne yazık ki, dış gebelikler normal şekilde ilerleyemez. Döllenmiş yumurta rahme taşınamaz ve vücuttan atılması veya vücut tarafından yeniden emilmesi gerekir.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Dış Gebelik Belirtileri
Dış gebelik geliştirirseniz, ilk başta herhangi bir belirti fark etmeyebilirsiniz. Bunun yerine, adet görememe, mide bulantısı ve göğüslerde hassasiyet gibi normal hamilelik belirtileri yaşayabilirsiniz. Bu noktada yapılacak bir gebelik testi pozitif çıkacaktır. Dış gebelik belirtileri geliştiğinde şunları içerebilir:
- Hafif vajinal kanama
- Hafif pelvik ağrı
- Keskin karın krampları
- Mide rahatsızlığı ve kusma
- Halsizlik veya baş dönmesi
- Boynunuzda, omuzlarınızda veya rektumunuzda ağrı (sevk edilen ağrı olarak adlandırılır ve sinir tahrişinden kaynaklanır)
Dış gebelik fallop tüpünün yırtılmasına neden olursa, şiddetli kanamayla birlikte veya kanama olmaksızın şiddetli ağrı yaşayabilirsiniz. Bu, acil tıbbi bakım gerektiren, hayatı tehdit eden bir durumdur.
Dış Gebelik Risk Faktörleri
Genellikle dış gebeliğin neden oluştuğu bilinmez. Ancak, aşağıdaki durumlarda dış gebelik geçirme olasılığınız daha yüksektir:
- 35 yaşından büyükseniz
- Sigara içmek
- Pelvik cerrahiden kaynaklanan yara izi varsa
- Pelvik inflamatuar hastalığa (PID) sahip olmak
- Daha önce dış gebelik geçirmiş olmak
- Doğurganlık ilaçları almak
- Doğum kontrolü için rahim içi araç (RİA) kullanırken hamile kalmak
- Cinsel yolla bulaşan belirli enfeksiyonlar (CYBE) geçirmiş olmak
- Endometriozis geçirmiş olmak
Dış Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?
Döllenmiş bir yumurta rahim dışında yaşayamaz, bu nedenle doktorunuzun onu çıkarması gerekir. Bu iki yoldan biriyle yapılır. Gebelik önemli ölçüde ilerlememişse ve fallop tüpünde hasar yoksa, doktorunuz döllenmiş yumurtanın gelişmesini durdurmak için size metotreksat adı verilen bir ilaç enjeksiyonu yapabilir. Vücudunuz daha sonra hücreleri emer.
Diğer durumlarda, laparoskopi adı verilen bir ameliyat olmanız gerekebilir. Bu prosedürde doktorunuz karnınızın alt kısmında çok küçük bir kesik açar ve döllenmiş yumurtayı çıkarmak için kullanılan ince, esnek bir tüp yerleştirir. Dış gebelik fallop tüpünüze zarar vermişse, doktorunuz onu da çıkarabilir. Ağır kanamanız varsa ve fallop tüpünüzün yırtıldığına inanmak için bir neden varsa, daha büyük bir kesi ile acil ameliyat gerekli olabilir.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Dış gebeliğiniz olabileceğini düşünüyorsanız doktorunuza başvurmalısınız. Baş dönmesi, omuz ağrısı, şiddetli karın ağrısı (özellikle bir tarafta) veya bayılma ile birlikte ağır vajinal kanama yaşarsanız, hemen tıbbi yardım almalısınız.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?