Adet Öncesi Kahverengi Akıntı Normal Mi?

Kahverengi akıntı genellikle bu süre içinde meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle adetin başında veya sonunda olur. Bununla birlikte, menstrüasyondan önce, yumurtlamanın, şiddetli cinsel aktivitenin bir sonucu olarak veya pap testi gibi bir jinekolojik muayeneden sonra da kahverengi akıntı oluşabilir.

Adet öncesi kahverengi akıntı olması, pelvik inflamatuar hastalık, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon veya polikistik over sendromu gibi tedavi gerektiren daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Kahverengi akıntınız genel halsizlik, ateş, kilo artışı, yeni akne, karında basınç, idrara çıkma ile ağrı veya cinsel ilişki sırasında kanama gibi başka semptomlarla birlikte ortaya çıkarsa, bu akıntının nedenini belirlemek için doktorunuzun değerlendirmesine başvurmalısınız. En uygun tedaviyi başlatabilecektir. Adet öncesi kahverengi akıntının en yaygın nedenleri şunlardır:

Adet Oncesi Kahverengi Akinti Normal Mi
Adet Oncesi Kahverengi Akinti Normal Mi

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Yumurtlama

Bazı kadınlarda menstrüasyondan yaklaşık 14 gün sonra meydana gelen yumurtlama sırasında biraz lekelenme olabilir. Yumurtlama kanaması genellikle yaklaşık 2 gün sürer ve iç çamaşırında veya silme ile az miktarda kahverengi, pembe veya kırmızı akıntı ile karakterizedir.

Yapılması gerekenler: Çoğu durumda, hormonal değişikliklerle meydana gelen normal bir olay olduğundan, yumurtlama sırasında kanamayı tedavi etmek gerekli değildir. Ancak kanama 2 günden uzun sürerse, ağırsa veya ağrılı bir şekilde ortaya çıkıyorsa değerlendirme için doktorunuzu görmelisiniz. Yumurtlama döneminizin ne zaman olacağını belirlemek için yumurtlama hesaplayıcımızı kullanın.

İmplantasyon

İmplantasyon, döllenmiş bir yumurtanın kendisini rahim duvarına yerleştirerek hamileliğin başlangıcını işaret etmesiyle oluşur. Bazı kadınlarda az miktarda kahverengi veya kırmızı kanamaya neden olabilir ve 3 güne kadar sürebilir. Yerleşme kanaması ile başka hangi semptomların ortaya çıkabileceğini görün.

Yapılması gerekenler: Hafif kramplar ve midede ağırlık hissi ile ortaya çıkan kahverengi akıntı, korunmasız cinsel ilişkiden yaklaşık 1 ila 2 hafta sonra olursa hamilelikle ilişkilendirilebilir. Hamileliği doğrulamak için hamilelik testi yapabilirsiniz.

Yabancı Cisimler

Vajinadaki yabancı cisimlerin varlığı, özellikle içeride çok uzun süre bırakılırsa, kahverengi akıntıya da neden olabilir. Bazı örnekler tamponları, kadın prezervatiflerini, emici süngerleri ve diyafram veya vajinal halka gibi bazı doğum kontrol yöntemlerini içerir. Nesneleri belirtilenden daha uzun süre içeride bırakmak enfeksiyon ve vajinal iltihaplanma riskinizi de artırabilir.

Yapılması gerekenler: Vajinal iltihaplanma veya enfeksiyonu önlemek için tamponların ve emici süngerlerin düzenli olarak değiştirilmesi önemlidir. Ayrıca kadın prezervatifleri cinsel ilişkiden hemen sonra çıkarılmalıdır. Kahverengi akıntı kontraseptif kullanımına bağlıysa, alternatif yöntemlerin olasılığını tartışmak için doktorunuzu görmelisiniz.

Pelvik Inflamatuar Hastalık

Pelvik inflamatuar hastalık, vajinada başlayan ve rahim, fallop tüpleri veya yumurtalıklara yayılan şişlik ile karakterizedir. Yaygın semptomlar arasında kötü bir kokuya sahip olabilen kahverengi akıntı, seks sırasında ağrı, karın ağrısı ve ateş bulunur. Bu durum, tedavi edilmeyen veya doğru şekilde tedavi edilmeyen bakterilerin varlığı nedeniyle oluşur.

Yapılması gerekenler: En kısa zamanda değerlendirme için bir doktora görünmeniz çok önemlidir. Doktor muhtemelen pelvik inflamatuar hastalığın varlığını doğrulamak ve bu hastalığın hangi aşamaya ulaştığını değerlendirmek için test isteyecektir. Genellikle bu durum, hastalığa neden olan enfeksiyöz ajana göre antibiyotiklerle tedavi edilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon

Bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, kahverengi akıntı, pelvik ağrı, idrar yaparken yanma, seks sırasında ağrı veya ateş gibi semptomlarla kendini gösterebilir.

Yapılması gerekenler: Korunmasız cinsel ilişkiden birkaç gün sonra kahverengi akıntı fark ederseniz, CYBE testi için doktorunuzu görmelisiniz. Bir CYBE doğrulanırsa, enfeksiyon erken evrelerindeyken tedaviye derhal başlanmalıdır. Tedavi, mevcut enfeksiyonun türüne bağlı olacaktır ve ağızdan alınan veya topikal olarak uygulanan antibiyotik veya antivirallerin kullanımını içerebilir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir