Hepimiz bağışıklık sistemimizi nasıl en iyi durumda tutacağımızı düşünüyoruz. Kendinizi iyi hissetmediğinizde, hasta olduğunuzda hangi vitaminleri almanız gerektiğini bilmek istersiniz. Bu, sağlığımızı optimize etmeye yardımcı olacak D3 K2 Vitamini gibi yeni takviyeleri, yiyecekleri ve alışkanlıkları keşfetmeyi de içeriyor. Bu süreçte, sindirim sağlığını ve bağırsakların düzgün çalışmasını desteklemek için probiyotikleri duymuşsunuzdur. Peki probiyotikler bağışıklık sistemi fonksiyonlarına da yardımcı olur mu?
Aslında, yeni araştırmalar gastrointestinal sistemin mikroskobik sakinlerinin tüm vücut sağlığında daha önce şüphelendiğimizden çok daha büyük bir rol oynadığını göstermeye başladı.1 Çoğumuz bunun hakkında fazla düşünmesek de, sindirim sağlığı vücudumuzdaki diğer tüm işlevlerin temelini oluşturur. Probiyotiklerin bağışıklık sistemi ile bağlantısı gerçektir, ancak öğrenilecek çok şey vardır – bağışıklık desteği için probiyotik kullanımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Probiyotikler Nedir?
Sağlık ve zindelik dünyasıyla içli dışlıysanız, probiyotiklerin mucizelerini duyduğunuza şüphe yok. Ancak tüm bu söylentilere rağmen hala merak ediyor olabilirsiniz – tam olarak nedirler?
Probiyotikleri düşünmenin en kolay yolu bir tür iyi bakteri olarak tanımlamaktır. İnsan vücudu, temel işlevlerimizin çoğunu yerine getirmek için içte ve dışta bu yararlı bakterilerin kolonilerine güvenir. Bağırsaklarda ve kolonda bulunan bu yararlı bakteri kolonileri, gıdalarımızdaki besin maddelerinin parçalanmasına yardımcı olarak kan dolaşımına karışmalarını ve vücudumuzun her yerinde kullanılmalarını sağlar. Bağırsaklarınızdan geçerken gıdalardaki besinlerin metabolize edilmesi ve fermantasyonu, besinlerin hücresel süreçler için kullanılabilir hale getirilmesinde kilit rol oynar. Probiyotiklerin nasıl çalıştığını anlamak için bu noktaları aklınızda tutun:
- Bağırsaklarda bulunan bakteri türlerinin aynısı fermente gıdalarda da bulunur.
- Probiyotik takviyeleri de aynı bakteri türlerini içerebilir.
- Bu canlı mikroorganizmaları içeren gıdaları veya takviyeleri tüketmek, bağırsak mikrobiyomunuzdaki iyi bakteri sayısını artırarak genel sağlığı desteklemeye yardımcı olabilir.
Probiyotikler Bağışıklık Sistemini Nasıl Destekler?
Çinko komplekslerinin bağışıklık sistemi sağlığı için önemli bir besin olduğu bilinmektedir, ancak faydalı probiyotik bakterilerin sağlıklı bir bağışıklık sistemini nasıl teşvik edebileceğini de merak ediyor olabilirsiniz. Araştırmalar hala bağırsak mikrobiyomu ve bağışıklık sistemi arasındaki bağlantıyı keşfetmeye devam ediyor. Bildiğimiz bir şey varsa o da sindirim sisteminin bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olduğudur.
Birçok bağışıklık hücresi alt bağırsakta bulunur. Bu nedenle, oral probiyotik takviyeleri bağışıklık sisteminin bu bölümünü doğrudan destekleyebilir. Probiyotiklerin soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu hastalıklarını önlemeye yardımcı olup olamayacağı veya hastalıklarla daha iyi mücadele edebilmeniz için tüm vücut sağlığını iyileştirip iyileştiremeyeceği tam olarak belli değildir. Bununla birlikte, probiyotiklerin solunum yolu enfeksiyonları ve bağışıklık tepkisi üzerindeki etkisi üzerine yapılan çalışmaların 2020 meta-analizi, probiyotiklerin bağışıklık sistemini uyarmada ve viral replikasyonu engellemede etkili olduğu sonucuna varmıştır.
Probiyotiklerin solunum yolu enfeksiyonlarının süresini kısaltmaya yardımcı olduğu görülüyor, ancak bunu tam olarak nasıl yaptıklarını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Şimdilik, dengeli bir bağırsak mikrobiyomunun aşağıdakiler için kritik öneme sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz:
- Sindirim sağlığının korunması
- Birçok bağışıklık hücresinin bulunduğu sağlıklı bir bağırsak astarının korunması
- Uygun besin emiliminin desteklenmesi
- Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarının önlenmesi
Sağlıklı Yaşam Rutininize Probiyotikleri Nasıl Ekleyebilirsiniz?
Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu korumaya yönelik bu kadar çok zorluk varken, onu yeniden inşa etmek için neler yapabileceğinizi merak edebilirsiniz. İlk anahtar, bol miktarda bitkisel gıda, lif ve kompleks karbonhidrat içeren çeşitli bir beslenme düzenine sahip olmaktır.
Araştırmalar, bitkisel gıdalar ve lif açısından zengin bir diyete sahip olan kişilerin, tipik bir Batı diyeti (rafine karbonhidrat ve şeker oranı yüksek, lif oranı düşük) tüketenlere kıyasla çok daha çeşitli ve sağlam bağırsak mikrobiyomları gösterdiğini ortaya koymuştur. Bağırsak mikrobiyomunuz gelişmek için çok çeşitli liflere, nişastalara ve pektinlere ihtiyaç duyar. Sağlıklı bir diyete ek olarak, bağırsak sağlığınız için daha fazla destek alabilirsiniz:
- Probiyotik gıdalar tüketerek
- Sağlıklı bağırsak takviyeleri almak
- Mevcut yararlı bakteri kolonilerinizin prebiyotiklerle desteklenmesi
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?